Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Hoe beveilig je je PayPal account: 9 stappen op een rij
PayPal is een van de populairste methodes voor het overboeken van geld. Maar is PayPal wel veilig?
Ja, voor het overgrote deel wel. Hier zijn 9 tips om veilig PayPal te gebruiken:
- Stel de twee-factor-authenticatie in op je account. Deze functie staat standaard namelijk uit. Je kunt kiezen uit PayPal’s Security Key feature (hierbij krijg je een unieke code toegestuurd iedere keer dat je in wilt loggen) of een authenticator app van een derde partij, zoals Google Authenticator.
- Gebruik PayPal niet op openbare wifi-netwerken. Je data is niet goed beveiligd op openbare wifi-netwerken, dus is het slim om geen gevoelige informatie te openen wanneer je hier gebruik van maakt.
- Zorg dat je software up-to-date is. Het is belangrijk dat je besturingssysteem en programma’s op je apparaat de laatste update hebben gehad, voordat je PayPal gebruikt.
- Gebruik, indien mogelijk, een creditcard om aan PayPal te koppelen. Dit is veiliger dan wanneer je PayPal direct aan je bankrekening koppelt.
- Handel online alleen met geverifieerde kopers en verkopers. Zo maak je de kans al een stuk kleiner dat je met oplichters te maken krijgt.
- Klik niet op linkjes in e-mails. Een van de meest voorkomende PayPal-scams is phishing. In een mail wordt bijvoorbeeld aangegeven dat er iets mis is met de beveiliging van je PayPal-account en dat je op de link moet klikken om het op te lossen. Doe dit niet! Om te checken of een mail echt van PayPal komt kun je inloggen op de officiële site en kijken in het Berichtencentrum.
- Kies een unieke gebruikersnaam en wachtwoord. Gebruik niet bij iedere online service precies dezelfde logingegevens.
- Houd je account in de gaten. Het kan nooit kwaad om regelmatig je account te checken op eventuele frauduleuze afschrijvingen.
- Gebruik een VPN. Wanneer je het internet op gaat via een Virtual Private Network wordt al je data versleuteld door de VPN-provider. Zo ben je extra beveiligd wanneer je bijvoorbeeld PayPal wilt gebruiken. Wij raden ExpressVPN aan als beste VPN voor veilig gebruik van PayPal.
ExpressVPN
Aanbieding
Exclusieve deal: neem een jaarabonnement voor €6,14 per maand (49% korting)!
Bezoek ExpressVPN
Meer over al deze punten om veilig PayPal te gebruiken, vind je in het artikel hieronder.
Met bijna 400 miljoen gebruikers is PayPal een van de grootste online betaalmethoden ter wereld. Ook in Nederland wordt de betaalmethode online veel gebruikt. Maar is deze service wel veilig te gebruiken?
Hoe PayPal betalingen beveiligd voor ongeveer 285 miljard Amerikaanse dollar.
Om deze transacties veilig te houden, gebruikt PayPal wat zij “next-level encryption” noemen. Ze bieden ook beveiligingsfuncties zoals twee-factor-authenticatie om gebruikersaccounts verder te beschermen.
Daarnaast heeft PayPal een Bug Bounty-programma, dat financiële uitbetalingen biedt aan ethische hackers die bugs in de beveiligingssystemen van PayPal identificeren.
Samen maken deze inspanningen PayPal tot een over het algemeen veilig platform voor financiële transacties. Maar gezien de populariteit van de service is het niet gek dat criminelen kansen zien. Daarom kan het nooit kwaad om voorzichtig te zijn wanneer je geld wilt overmaken via PayPal.
Meer weten over PayPal-oplichting? Hier lees je alles over de meest voorkomende scams via het betalingsplatform.
Dit kun je doen om veilig gebruik te maken van PayPal
Zelfs met de meest robuuste beveiligingsfuncties, worden PayPal-accounts soms gehackt. Dit is meestal het gevolg van het feit dat een PayPal-gebruiker valt voor een phishing-zwendel of andere fraudepogingen waarbij mensen uiteindelijk hun inloggegevens of andere persoonlijke informatie vrijgeven.
Het goede nieuws is dat er enkele eenvoudige stappen zijn die je kunt nemen om je PayPal-rekening veilig te houden.
1. Schakel twee-factor-authenticatie in
Een van de gemakkelijkste manieren om je PayPal-account (en al je andere online accounts) te beschermen, is door twee-factor-authenticatie (2FA) in te schakelen. Met deze extra beveiliging maak je je PayPal betaling al een stuk veiliger.
PayPal biedt twee manieren om een tweede authenticatieniveau voor je account in te stellen. Je kunt kiezen voor een Security Key waarbij je iedere keer dat je inlogt een unieke code via een sms-bericht ontvangt. Daarnaast kun je ook een authenticatie-app van derden gebruiken, zoals Google Authenticator.
Om de twee-factor-authenticatie op je PayPal account in te stellen neem je de volgende stappen:
- Ga naar de officiële PayPal-website en log in
- Gaan naar de instellingen door op het tandwiel in de rechterbovenhoek te klikken.
- Klik hier op de tab ‘Veiligheid’.
- Klik achter tweestapsverificatie op het icoontje met het potloodje/’Instellen’.
- Hier kun je kiezen uit verificatie via sms of via een verificatie-app. Klik op ‘Instellen’ en vervolg het proces.
2. Probeer het gebruik van openbare wifi te vermijden
Gratis wifi in cafés, stations en luchthavens kan een geweldige optie lijken om mobiele data te besparen als je niet thuis bent. Wanneer je echter online gaat via openbare wifi, weet je nooit wie er meekijkt met alle informatie die je online verzendt.
Het kan dus erg gevaarlijk zijn om onbeschermd gebruik te maken van openbare wifi. Zeker wanneer je gevoelige financiële informatie verstuurt wil je dat dit veilig kan. Er zijn stappen die je kunt nemen om zo veilig mogelijk gebruik te maken van openbare wifi. Als het mogelijk is, is het echter altijd beter om geldzaken alleen via een beveiligde verbinding te regelen.
Mocht je toch buiten de deur je PayPal-saldo willen checken of geld overmaken, doe dit dan via je mobiele data.
3. Houd je software up-to-date
Online gevaren veranderen constant en ontwikkelaars van software werken hun programma’s regelmatig bij om nieuwe dreigingen af te weren. Vandaar dat je besturingssysteem en apps je af en toe vragen om een update uit te voeren. Het is verstandig om deze updates altijd direct te downloaden zodat je beveiliging up-to-date is. Met alle nieuwe updates van softwareontwikkelaars ben je beter bestand tegen mogelijke cyberaanvallen.
Wanneer je systemen en apps niet up-to-date zijn, loop je onnodige beveiligingsrisico’s.
4. Gebruik een creditcard om aan je PayPal-account te linken
Hoewel het makkelijk en handig is om je PayPal-account aan je bankrekening te linken, brengt dit ook risico’s met zich mee. Mochten hackers een manier vinden om in je PayPal-account te komen, kunnen ze vanuit daar ook nog eens je bankrekening leegtrekken. Wanneer dit gebeurt ligt het aan je bank in hoeverre je verloren geld terug kunt krijgen.
Mocht je een creditcard hebben dan is het veiliger om die aan je PayPal-account te linken. Creditcards hebben het voordeel dat je eenvoudig afschriften kunt aanvechten wanneer je fraude vermoedt.
5. Handel alleen met geverifieerde kopers en verkopers
Iedereen met een e-mailadres kan een PayPal-rekening openen, dus ook een oplichter. Echte kopers en verkopers nemen echter de extra stap om geverifieerd te worden als een manier om de integriteit van hun account te bewijzen.
Verificatie omvat het verstrekken van aanvullende identificatiegegevens aan PayPal. Dit soort persoonlijke informatie, zoals een burgerservicenummer (in de Verenigde Staten), is iets dat oplichters meestal niet willen verstrekken, of gewoon niet hebben.
Wanneer je alleen zakendoet met PayPal-geverifieerde rekeningen, verklein je aanzienlijk het risico dat de persoon aan de andere kant van de transactie iemand is die je probeert op te lichten.
6. Klik niet zomaar op links in e-mails
Een van de meest populaire PayPal-oplichtingstechnieken is het verzenden van ongevraagde e-mails. Een PayPal-gebruiker ontvangt een e-mailbericht waarin wordt beweerd dat er een probleem is met zijn account, gevolgd door een verzoek om op een link in de hoofdtekst van de e-mail te klikken.
Helaas is de link nep en ontworpen om je vertrouwelijke informatie te laten overhandigen, meestal je inloggegevens.
Dit is een voorbeeld van een valse PayPal-e-mail die we onlangs hebben ontvangen.
Het is gemakkelijk om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een dergelijke phishing-zwendel. Klik nooit zomaar op links in e-mails.
Mocht je je afvragen of een mail echt van PayPal afkomstig is, kun je dit eenvoudig controleren. Ga naar de officiële PayPal-website en log daar in op je PayPal-account. Was het echt een mail van PayPal, dan zul je ook in het PayPal-berichtencentrum communicatie terug vinden. Vind je hier geen berichten? Dan was de e-mail waarschijnlijk spam en kun je deze het best verwijderen en aangeven als spam.
Wanneer jij bij PayPal inlogt, controleer dan ook altijd even op het ‘Slot’-symbooltje in de adresbalk. Zo weet je dat je op een beveiligde pagina zit.
7. Gebruik een unieke gebruikersnaam en een uniek wachtwoord
Je denkt er wellicht niet altijd bij na, maar sterke en unieke inloggegevens zijn nog altijd de belangrijkste manier om je accounts te beveiligen. Bij PayPal is dat niet anders. Vaak zal de gebruikersnaam je e-mailadres zijn, maar maak dan op z’n minst een sterk uniek wachtwoord aan voor je account.
Een sterk wachtwoord is niet alleen bij PayPal belangrijk, maar is eigenlijk overal een must. Om te zorgen dat je overal sterke wachtwoorden gebruikt en ze niet allemaal hoeft te onthouden kun je een wachtwoordmanager gebruiken. De beste wachtwoordmanagers kun je vaak eenvoudig op je apparaten en in je browser installeren en houden alle inloggegevens voor je bij. Verder kan een wachtwoordmanager je ook helpen bij het maken van sterke wachtwoorden en het verversen van verouderde wachtwoorden.
Mocht je je wachtwoorden toch liever zelf bijhouden dan is het belangrijk dat je een complex en uniek wachtwoord aanmaakt voor PayPal zodat je financiële zaken veilig zijn.
8. Houd je account in de gaten
Vertrouwen op PayPal om financiële transacties uit te voeren, mag nooit een “stel het in en vergeet het”-scenario worden. Net als bij je andere financiële rekeningen, is het verstandig om regelmatig in te loggen en je saldo en transacties in PayPal te controleren.
Fraudeurs die toegang krijgen tot je PayPal-rekening beginnen vaak door je rekening te testen met een reeks kleine transacties. Als die succesvol zijn, gaan ze verder met grotere transacties die je account in een oogwenk leeg kunnen trekken. Als je je account regelmatig checkt kun je verdachte activiteiten vroeg opmerken en snel actie ondernemen.
Heb je twijfels bij een bepaald bedrag, of herken je een verkoper niet? Schakel dan PayPal in, en verander voor de zekerheid alvast je wachtwoord.
Het hoeft niet veel tijd te kosten om af en toe op je account te kijken of er onregelmatigheden zijn. Maak er een gewoonte van om dit regelmatig te doen, en je kunt een potentieel probleem in de kiem smoren voordat het een heel groot probleem wordt.
9. Gebruik een VPN
Een VPN is een van de beste manieren om je PayPal-rekening te beschermen. Zeker wanneer je niet in de buurt bent van een goed beveiligd netwerk, is een Virtual Private Network (VPN) gebruiken verstandig. Een VPN versleutelt alle gegevens die je online verzendt, waardoor je het kwaadwillenden wel heel erg moeilijk maakt. Op deze manier voeg je een extra laag beveiliging toe aan alles wat je online doet, bijvoorbeeld het gebruik van je PayPal-account.
Een VPN is vooral handig als je op reis bent en een gratis wifi-hotspot wilt gebruiken. Hoewel we al hebben gewaarschuwd voor het gebruik van openbare wifi om in te loggen op je PayPal-account, zijn er momenten waarop je geen andere optie hebt. Het meest voorkomende scenario is dat je in het buitenland bent en geen roamingkosten wilt betalen voor het gebruik van je mobiele data. Met een VPN blijf je veilig tijdens het gebruik van een openbaar netwerk.
Als je op zoek bent naar een VPN, bekijk dan onze laatste recensies over de beste VPN’s die momenteel op de markt zijn. Als je haast en geen tijd hebt om opties te vergelijken, raden we ExpressVPN aan. Met duizenden servers over de hele wereld en een groot aantal extra beveiligingsfuncties, is dit onze favoriete VPN voor PayPal. Het is ook een van de beste manieren om jezelf te beschermen tegen veelvoorkomende PayPal-oplichting.
ExpressVPN
Aanbieding Exclusieve deal: neem een jaarabonnement voor €6,14 per maand (49% korting)!
Vanaf
€ 6.14
8.9
- Erg makkelijk te gebruiken VPN
- Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
- 3000+ servers in 100+ landen
BezoekExpressVPN
Andere overwegingen bij het gebruik van PayPal
PayPal is een veilige en zeer efficiënte manier om van over de hele wereld geld te verzenden en te ontvangen. Het is echter geen vervanging voor een bankrekening of creditcard. In plaats daarvan moet je het zien als een aanvullende manier om geld van en naar andere PayPal-gebruikers te verplaatsen.
Hier zijn een paar redenen voor:
- Je PayPal-saldo is niet verzekerd. Dit in tegenstelling tot reguliere bankrekeningen (in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie). Mocht PayPal instorten, dan kan al het geld dat je op je account hebt ook gewoon verdwijnen.
- De klantenservice is niet vergelijkbaar met die van andere financiële instellingen. Het internet staat vol met horrorverhalen van PayPal-gebruikers die moeite hadden om hulp te vinden bij problemen met hun account. Hoewel PayPal meerdere manieren biedt om contact met hun klantenservice op te nemen, zijn de resultaten vaak frustrerend en inconsistent.
- Het kan weken of maanden duren om betwiste transacties op te lossen. Of het nu de koper is die een transactie betwist of PayPal die een transactie als verdacht markeert, het beoordelingsproces kan soms lang duren zonder uitleg. Gedurende die tijd wordt het betwiste bedrag (en soms je volledige rekeningsaldo) bevroren en ontoegankelijk. Je geld terugkrijgen is dus nog niet zo eenvoudig.
Hoewel deze scenario’s ongebruikelijk zijn, gebeuren ze van tijd tot tijd. Het is goed om dit in gedachten mee te nemen wanneer je PayPal gaat gebruiken.
Conclusie
PayPal werkt hard om een sterk en veilig platform voor online financiële transacties te garanderen. Ze gebruiken verschillende middelen om hun systemen te beschermen tegen hackers. Het platform biedt gebruikers ook extra functies, zoals tweestapsverificatie, om hun accounts verder te beveiligen.
PayPal-gebruikers kunnen ook andere stappen ondernemen om hun individuele rekeningen veilig te houden, bijvoorbeeld door op de hoogte te zijn van de verschillende soorten oplichting die via het platform plaatsvinden.
PayPal is een van de gemakkelijkste manieren voor online transacties overal ter wereld. Met waakzaamheid en de juiste beveiligingsmethodes kun je veilig PayPal gebruiken.
Veilig PayPal gebruiken – Veelgestelde vragen
Snel op zoek naar een antwoord op jouw vraag? Hieronder vind je de meeste gestelde vragen over veilig gebruik van PayPal. Mocht je vraag er niet tussen zitten, laat dan gerust een reactie achter!
Hoe veilig is PayPal voor verkopers?
Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken PayPal om betaald te worden voor goederen en services. PayPal doet zijn best om dit allemaal veilig te laten verlopen.
PayPal heeft een verkopersbescherming die beschermt tegen terugboekingen en gerelateerde kosten. Het beschermt ook tegen ongeautoriseerde transacties en claims voor niet-ontvangen items. PayPal biedt daarnaast 24/7 monitoring om verdachte transacties snel te identificeren. Wanneer zich problemen voordoen met een transactie, biedt PayPal diensten voor geschillenbeslechting.
Hoe veilig is PayPal voor kopers?
PayPal is een van de veiligste en handigste manieren om te betalen voor goederen en diensten. Ze verwerken 25 valuta’s in meer dan 200 markten over de hele wereld.
Naast het afschermen van je financiële informatie, controleert PayPal ook alle rekeningen 24/7 om verdachte activiteiten te identificeren. Ze versleutelen alle gegevens om je online transacties veilig te houden en bieden geschillenbeslechtingsdiensten aan wanneer er een probleem is met een transactie. Hier zijn negen manieren om uw PayPal te beschermen.
Is het veilig om PayPal aan je bankrekening te koppelen?
PayPal is over het algemeen veilig te gebruiken, vooral wanneer je aanvullende, verstandige stappen onderneemt om je individuele account te beveiligen.
Het wordt echter aanbevolen om je PayPal-rekening niet rechtstreeks aan je bankrekening te koppelen. Dit komt omdat, als fraudeurs toegang krijgen tot je PayPal-rekening, zij direct toegang hebben tot het geld op je bankrekening. Dit risico kun je vermijden door in plaats daarvan je PayPal-rekening aan een creditcard te koppelen.
Als je geen creditcard hebt, zijn je bankrekening of bankpas natuurlijk de enige haalbare alternatieven. Zorg er in dit geval voor dat je extra voorzorgsmaatregelen neemt om je PayPal-rekening te beveiligen.
Is het veilig om PayPal aan je creditcard te koppelen?
Wanneer je je PayPal-rekening aan een creditcard koppelt, biedt dit een extra beschermingslaag. Mocht je PayPal-rekening worden gehackt of mochten er frauduleuze transacties worden uitgevoerd, dan heb je zowel de bescherming die door PayPal geboden wordt als de beveiligingsmethodes die je creditcardmaatschappij gebruiken.
Wanneer je een creditcard koppelt in plaats van je bankrekening, vermijd je bovendien dat je banksaldo in gevaar komt. Het is dan ook een van de beste manieren om je te beschermen tegen PayPal-oplichting.
Tove Marks
Eindredacteur
Tove is al lange tijd actief bij VPNGids als redacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat.
Meer artikelen uit de sectie Financieel
Is achteraf betalen met Klarna veilig?
18 augustus 2023
Wat is blockchain en hoe werkt het?
22 juli 2024
Solliciteren en privacy: dit zijn je rechten en plichten
17 mei 2024